Börsveckan (Vecka 7) – Vänder uppåt

veckan18

veckanflag21Veckan inleddes med ett nytt test av årslägstanoteringen som höll och tog musten ur säljarna som aldrig riktigt kommit in i matchen under veckan.

Veckan inleddes skvalpigt och osäkert eftersom USA höll stängt och världens börser famlade i blindo. Humöret vände dock upp mot avslutningen på vecka 6 som var ganska dyster. Uttalanden som att investerare kommer att fokusera mer på den fundamentala bilden när oron för den europeiska situationen klingat av, som Ian Scott på Nomura Holding uttryckte det i början av veckan.

Efter testet av årslägsta som avslutning på måndagen steg olje- och råvarupriserna i tisdags och det lyfte börserna rejält och fick råvarubolag som ex.vis Boliden som steg 2,3 procent i tisdags. Ett av mina favoritbolag Meda kommer med en kanonrapport och det blir en injektion som räcker till för att swinga aktien några dagar eller veckor vi får se. Osäkerheten fortsätter även under tisdagen att avspegla sig i en väldigt låg omsättning. Teflonminnet hos de stora elefanterna håller redan på att glömma Greklandsspöket och funderar inte på hur det skall gå i övriga PIIGS-länder. Det är precis det som skiljer de som lyckas från de som inte lyckas – kort minne. Det gäller att inte låsa fast sig i ”men det borde” osv.

Börsen fortsatte även i onsdags uppåt, trots en del negativ statistik med oväntat hög arbetslöshet och Fed som börjar diskutera att sälja ut tillgångar. Köparna var på hugget och riskaptiten steg påtagligt med en ökad tro på en hållbar återhämtning under onsdagen. Trots att dollarn steg (eller snarare euron faller) kraftigt lyckades börserna stänga på plus. Lagren av råolja föll och indikerar en ökad aktivitet inom industrin.
På torsdagskvällen höjde Fed diskontoräntan med 0,25 procent till 0,75 procent och det avspeglade sig i blodröda siffror på den amerikanska efterbörsen. En intressant rapport som inte fått så mycket utrymme i media är att intresset för jobben och miljön avtagit kraftigt de senaste månaderna, enligt en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Samtidigt som klimatmötet hölls i Köpenhamn i december började den värsta vargavintern på många år och den ena skandalen efter den andra har kantat miljöorganisationerna. Raderade dokument och falska uppgifter om den påstådda temperaturhöjningens effekter har smolkat ner trovärdigheten för tvågradersmålet.

Jag roar mig ibland med att klippa in statistik över vindkraftverkens sammanlagda levererade effekt och det är ju pinsamt hur möllorna kan nämnas som vettiga elleverantörer. De som har rörligt pris har fått smaka på vad det kan innebära om det är brist på el, då hjälper inte alla fagra tal om ren miljö när elräkningarna skall betalas. Det är viktigt att komma ihåg att om inte vindelen varit subventionerad av elcertifikaten från andra elproducenter hade vindelen kostat dubbelt så mycket. Flera av mina vänner har klagat på elräkningarna under den gångna vintern – det enda jag kan säga är att det är bara halva kostnaden, resten ligger dolt som skatt för att driva runt de vackra pjäserna. Eller som Vattenfall uttrycker det i samband med Taggen-projektet ”utan skattesubventioner i form av elcertifikat går det inte att bygga ut vindkraften”. Snacka om Ebberöds bank… Läs gärna om den dyra vintern för fastighetsägare hos Cornucopia och hos Flute-Tankar.

Veckan avslutades med en lugn handelsdag på de amerikanska börserna, i Sverige steg börsen på eftermiddagen efter att de amerikanska konsumentpriserna stigit mindre än väntat under januari. Det är alltid lite svårtrejdat mitt på dagen när det är lösendag, som igår. På efterbörsen i torsdags var det som jag skrev ovan blodröda siffror och när de amerikanska börserna öppnade var det som väntat nedåt men efterhand tolkade placerarkollektivet räntehöjningen mer som en teknikalitet och ett tecken på att kreditmarknaderna håller på att stabiliseras. Oron för en kommande räntehöjning minskade när konsumentprisutvecklingen i USA presenterades, som visar att det egentligen inte finns någon inflation att bekämpa för tillfället. I Stockholm återhämtade sig börsen starkt under fredagseftermiddagen efter den svaga inledningen. Jag har skrivit om Meda några gånger den senaste tiden och igår var det åter rejält uppåt och hela 5,5 procent adderades till torsdagens stängning. En annan rekommendation jag gjort var Tele2 för någon vecka sedan och i förrgår meddelade Tele2 att vd:n Harri Koponen fick avgå på stående fot, nu kommer det fram att detta bara kunde ske om styrelseordförande Viggo Carlund avgår vid årsstämman den 17 maj, som en konsekvens av felrekryteringen av Harri Koponen. Detta satte under torsdagen och inledningsvis under fredagens press på aktien som pressades ner till stödet kring 104 kronor, men där vände aktien uppåt med kraft och till 107,80 och stängde i stort sett på dagshögsta.

omxs30vecka5Veckan som helhet har alltså varit positiv och efter en inledande test av årslägsta är nu indexet åter uppe i den blå motståndszonen. Säljarna dominerade i början av veckan men på tisdagen kom köparna tillbaks och elimenerade säljarna och all röd förg, nu är det bara minnet kvar i form av en svans på nedsidan. Köparna har sedan dominerat helt och på fredagen lyckades de passera över föregående veckas topp och skapa en hyfsad body med en minnessvans som är mer än hälften av stapelns totala längd. Nu återstår att se om köparna har kraft kvar att fortsätta upp för ett test av i första hand 977 och därefter årshögsta kring 986. Förra veckans analys.

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar